2
4
1
5
3
previous arrow
next arrow

Lichamelijke klachten

Hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nekwervels). Cervicogene hoofdpijn wordt vooral door de manueel therapeut behandeld, die mobilisaties in de nek toepast en u houdingsinstructies en oefeningen geeft om uw diepere nek- en halsspieren optimaal te gebruiken. Spanningshoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals emotionele problemen, slaapgebrek, stress, een verkeerde houding, koud of vochtig weer of overmatig gebruik van pijnstillers. De algemeen fysiotherapeut masseert pijnlijke aanhechtingen en geeft adviezen over houding en hoe om te gaan met stress.

Kaakklachten

Kaakklachten zijn klachten in en rondom het kaakgewricht. Ze manifesteren zich in vele vormen. Bijvoorbeeld oorpijnen, kies- en tandpijn, hoofdpijnen, klachten in het aangezicht, oorsuizen, druk op het oor, halsklachten, duizeligheid oogpijnen, slikproblemen en het horen ‘knisperen’ van de kaak. Soms is het heel duidelijk een kaakprobleem: pijn in de kauwspieren, het kaakgewricht of moeite om de mond te openen. Het analyseren en behandelen van de klachten is werk voor de gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij meet, test, zoekt uit wat er aan de hand is en stelt een behandelplan op.

Nekklachten

Een pijnlijke of stijve nek komt vrijwel nooit door een koutje of een ‘raampje open’. Meestal is er een andere oorzaak. Bijvoorbeeld een slechte houding tijdens het werk, buikslapen, zwaar tillen, slijtage van de nekwervels of gewoon spontaan. Soms straalt de pijn ook naar andere ledematen uit. De fysiotherapeut of manueel therapeut onderzoekt wat er aan de hand is, soms met een extra röntgenfoto of MRI, en stelt een behandeling voor. Dat kavarieert van oefeningen en houdingsinstructie tot rekkingen, mobilisaties, massage, pijndemping en ontspanning. Uw therapeut kan u na de behandeling blijven begeleiden, bijvoorbeeld als de klachten terugkomen of als u uw zware werk weer hervat.

Schouderklachten

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Vooral ’s nachts treedt de pijn op en straalt vaak uit naar andere ledematen. Schouderklachten worden dan ook vaak op andere plekken in het lichaam ervaren, terwijl het probleem toch echt de schouder is. De fysiotherapeut onderzoekt dus eerst waar de bron van de pijn of stijfheid zit. De behandeling is vervolgens sterk afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen verhelpen fysiotherapie en daarna training de klachten, maar soms zijn ook pijnstillende of ontstekingsremmende middelen nodig of zelfs een operatie.

Borst-/middenrugklachten

Pijn in de borst of middenrug wordt vaak verward met hart- of longproblemen. Meestal is er echter sprake van overbelasting, spanning of een verkeerde houding. Toch neemt de fysiotherapeut geen risico en raadpleegt zonodig de arts. Als is uitgesloten dat er iets met hart of longen mis is, kan de fysiotherapeut aan de slag. Hij probeert de beweeglijkheid met mobilisaties te herstellen. De manueel therapeut gebruikt speciale manipulatietechnieken die vaak gepaard gaan met een knakkend geluid. De fysiotherapeut kan ook kiezen voor massage, ontspanoefeningen of rek- en verstevigoefeningen. Verder krijgt u advies over uw houding en oefeningen voor thuis of sportactiviteiten. Fysiovisie-praktijken hebben ook een medisch fitnessprogramma om veilig en goed begeleid uw werk of sport te hervatten.

Bovenarmklachten

Klachten aan de bovenarm kunnen komen door uw werk, een val of overrekking, maar kunnen ook het gevolg zijn van een probleem in de schouder of nek of een lokaal spier- of peesprobleem. Soms gaan de klachten door rust vanzelf weg. In de eerste plaats zoekt de fysiotherapeut uit wat er aan de hand is. Als de klachten duidelijk met uw werk te maken hebben, kan uw fysiotherapeut een werkplekanalyse uitvoeren. Is er een spierprobleem of ligt de oorzaak in de schouder of nek, dan heeft de algemeen fysiotherapeut of de manueel therapeut specifieke technieken om uw klachten te verhelpen.

Elleboogklachten

Klachten aan de elleboog ontstaan vaak door een val, overbelasting of door een ontsteking of irritatie aan één van de peesaanhechtingen, de bekende tenniselleboog. Oefeningen bij de fysiotherapeut, zo nodig in combinatie met rust en pijnstillers, kunnen de meeste klachten snel verhelpen. Bij artritis helpt de fysiotherapeut om de stijf geworden gewrichten weer soepel te krijgen en de spieren aan te sterken.

Onderrugklachten

Deze klachten komen erg veel voor. Iedereen kan er op elke leeftijd mee te maken krijgen. Soms straalt de pijn uit naar één of beide billen of benen. Bij meer dan 95% van de klachten wordt geen lichamelijke afwijking zoals een hernia of breuk gevonden. Deze onschuldige a-specifieke lage rugpijn komt meestal door een verkeerde houding, stress of overbelasting en gaat vaak na zo’n 6 weken vanzelf over. Als de klachten aanhouden of regelmatig terugkeren, kan de fysiotherapeut u helpen met pijndemping, manipulaties en vrijwel altijd oefeningen om zelf te doen. Ook krijgt u advies over uw lichaamshouding. Daarnaast kan de fysiotherapeut u fysiofitness aanbieden. Dit is een programma met oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut, die volledig op u zijn afgestemd. Zo wordt u goed voorbereid om uw werk of sport weer te hervatten.

Onderarmklachten

Klachten aan de onderarm komen niet veel voor. Maar als er problemen zijn, raakt u flink beperkt in uw beweging en kan het herstel lang duren. De oorzaak van onderarmproblemen kan een fractuur zijn. De fysiotherapeut geeft u na herstel van de breuk oefeningen om de onderarm weer goed te laten functioneren. De oorzaak kan ook overbelasting zijn, waardoor de pezen geïrriteerd raken. Ook in dit geval geeft de fysiotherapeut u oefeningen en advies om nieuwe overbelasting te voorkomen.

Polsklachten

De pols bestaat uit veel kleine botjes en bandjes. Hierdoor is de pols erg beweeglijk, maar ook kwetsbaar. Polsklachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat uw polsen goed functioneren. Polsproblemen kunnen het gevolg zijn van een fractuur. In dat geval helpt de gespecialiseerde handfysiotherapeut u met het herwinnen van de beweeglijkheid en kracht in de pols en hand. Klachten kunnen ook komen door overbelasting, wat vaak met rust en een trainingsprogramma kan worden opgelost. Bij artrose ofwel slijtage van de pols helpt de handtherapeut u via belastbaarheidstraining, pijnvermindering en advies.

Handklachten

De hand is ons belangrijkste werktuig maar is ook het meest kwetsbare lichaamsdeel. Een klein letsel aan uw hand heeft een grote impact op uw dagelijks functioneren. Handklachten treden meestal op door overbelasting, peesletsels, een fractuur of artrose. De gespecialiseerde fysiotherapeut analyseert uw klacht en stelt samen met u een behandelplan op, zo nodig gecombineerd met ergotherapie, aanvullend diagnostisch onderzoek of in het ernstigste geval behandeling in het ziekenhuis. Vervolgens gaat u met de fysiotherapeut oefenen om de beweeglijkheid in de gewrichten en pezen te verbeteren en om weer kracht en coördinatie op te bouwen. Massagetherapie wordt gebruikt als er sprake is van bijvoorbeeld littekens.

Bovenbeenklachten

Klachten aan het bovenbeen komen vooral door hamstring- en bovenbeenblessures bij sporters. Maar soms zijn ook zenuw- of vaatproblemen de oorzaak. Het stellen van de juiste diagnose is dan ook belangrijk om de klachten goed te behandelen en chronische problemen te voorkomen. Bij een spierscheuring zal de fysiotherapeut u tijdens de herstelperiode intensief begeleiden door middel van een uitgebreid oefenprogramma. Daarna wordt u goed voorbereid om het sporten weer op een verantwoord moment te hervatten. Te snel beginnen kan namelijk tot pijnlijke chronische klachten leiden.

Knieklachten

De knie is een ingewikkeld en daardoor kwetsbaar gewricht. Knieklachten kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld verstappen, verdraaien of een sportblessure. Maar ook kunnen zonder trauma ontstaan en steeds erger worden. Soms gaan de klachten vanzelf weg door bijvoorbeeld rust na overbelasting, maar dat is zeker niet altijd het geval. De fysiotherapeut onderzoekt uw knie optimaal, stelt een behandelplan op en voert het samen met u uit. Als het nodig is consulteert de fysiotherapeut een sportarts of orthopeed. Een behandeling kan bestaan uit mobilisaties om de beweeglijkheid te herstellen, diverse tapetechnieken of oefentherapie om de spieren rondom het kniegewricht te versterken en de stabiliteit en belastbaarheid te verbeteren. Daarna werkt u gericht aan het hervatten van uw werk of sport.

Onderbeenklachten

Klachten aan het onderbeen kunnen ontstaan door slagaderverkalking of blessures. Als er sprake is van slagaderverkalking, wordt de doorbloeding van het onderbeen gestremd door een te nauwe slagader. Pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid of een klemmend gevoel in het onderbeen zijn enkele symptomen hiervan. Kenmerkend is dat deze klachten optreden bij inspanning en afnemen als u even stilstaat. Naast medicatie via uw huisarts zal de fysiotherapeut u een oefenprogramma aanbieden dat gericht is op het vergroten van de conditie en de doorbloeding in de benen. Ook krijgt u adviezen om langer zonder klachten te kunnen wandelen. Als u een blessure aan het onderbeen heeft, bijvoorbeeld een kuitblessure, zal de fysiotherapeut u behandelen met een combinatie van masseren, kracht- en rekoefeningen.

Enkelklachten

Enkelklachten komen veel voor en zijn meestal het gevolg van een verstuiking van de enkel. Vaak zwikt de voet dubbel tijdens een verstapping op straat, op een scheve stoeptegel of tijdens het sporten. Hierdoor kunnen de enkelbanden (in)scheuren. Uw fysiotherapeut zal eerst uitsluiten of u een gebroken enkel heeft. Is er sprake van een verstuiking, dan brengt de fysiotherapeut eerst een ondersteunende tape aan zodat u beter kunt lopen. De eerste 6 weken is de enkel echter nog instabiel en krijgt u speciale oefeningen om het gewricht te verstevigen. Als u een operatie aan de enkel heeft gehad, helpt de fysiotherapeut u met een revalidatietraject voor optimaal herstel.

Voetklachten

In uw voet zitten 26 botten en botjes en allerlei banden, spieren en pezen. Het ligt dan ook voor de hand dat er enorm veel oorzaken van voetklachten kunnen zijn. Soms ontstaan voetklachten door een ongewone inspanning of langdurige overbelasting. Maar ook kunnen uw voetzool, -pezen of -zenuwen geïrriteerd of ontstoken raken, kan er sprake zijn van een botbreuk, een slijmbeursontsteking, voetbandverrekking, artrose, reuma of complicaties na een botbreuk zoals dystrofie. Uw Fysiovisie-therapeut heeft de kennis en ervaring om uw klacht goed te onderzoeken, de oorzaak te vinden en een behandeling te starten die bij uw klacht of aandoening past.