Artrose
Artrose in de knie of heup
Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Kraakbeen is de beschermlaag van de botuiteinden in een gewricht die zorgt voor soepele bewegingen en het opvangen van krachten. Kraakbeen kan beschadigd raken door bijvoorbeeld overbelasting bij hardlopende en springende sporten, ongevallen, botbreuken, operaties en overgewicht.
Artrose geeft een afname van de belastbaarheid van de knie of heup. Langere afstanden lopen wordt moeilijker. Het gewricht voelt stijf aan, kan gezwollen zijn en het kan lastig zijn om op gang te komen na lang stilzitten of ’s morgens bij het opstaan. Als de slijtage toeneemt, lukt het niet goed meer om het gewricht helemaal te strekken en te buigen.
Fysiotherapie bij artrose
De fysiotherapeut kan u helpen bij artose door de pijn te verlichten en u te leren omgaan met de klachten. Zo kan hij/zij zorgen dat de knie of heup rustiger wordt, dat wil zeggen minder pijnlijk en dik. Fietsen is hierbij een belangrijke oefening, zo wordt het gewricht ‘gesmeerd’ zonder dat het zwaar belast wordt. Ook zorgt de fysiotherapeut ervoor dat het gewricht beter gaat bewegen (met name strekken is belangrijk) en u dus makkelijker loopt en beweegt. Dit kan door rekoefeningen en door te mobiliseren. Het kan eventueel nodig zijn om uw looppatroon wat te veranderen. Ook krijgt u advies welke bewegingen en activiteiten in het dagelijks leven wel of juist niet goed zijn. Fysiotherapie bij artose kan helpen om de operatie voor een totale knie of heup prothese nog een paar jaar uit te stellen. Vaak wordt dit 2 tot 3 maanden geprobeerd en dan moet er duidelijk een verbetering voelbaar zijn. Mocht de artrose echter zo ernstig zijn dat de plaatsing van een prothese toch nodig is, dan kan de fysiotherapeut u ook goed voorbereiden op de operatie, zodat u daarna weer sneller op de been bent.
Vergoeding
Fysiotherapie bij artrose wordt vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Het bedrag of het aantal behandelingen dat wordt vergoed verschilt per verzekeraar. In uw polis kunt u nalezen voor welk bedrag of aantal behandelingen u bent verzekerd.